Categorized | Economia, Sociedad

Els caiguts de la classe mitjana

La crisi arrossega milers de persones que no havien passat mai dificultats.

No volen sortir a la foto. La majoria sent vergonya. No havien previst aquesta situació. Fa tan sols dos anys els hauria semblat un acudit plantejar-se que això els podria passar a ells. Però existeixen i cada vegada en són més: milers de persones que han estat apartades de la classe mitjana pel vendaval de la crisi. Del que el comú dels mortals consideren classe mitjana. Les entitats socials van detectar fa temps la seva irrupció en la creixent borsa de la pobresa. Gent que vivia de forma folgada, que viatjava a l’estranger per les vacances, que comptava amb nòmines quantioses, fins i tot gent adinerada, que ara coneix què és no poder assumir pagaments rutinaris, què és un desnonament o consumir-se a l’atur. Els afectats pateixen una inesperada caiguda econòmica que els canvia la vida, probablement per sempre, tenint en compte la situació general. No s’han convertit encara en usuaris dels serveis socials, amb algunes excepcions. Estan només un esglaó per sobre. Al límit.

Xavier Orteu, director d’Insercoop, una entitat que es dedica a la inserció laboral, coneix de prop aquest col·lectiu, el dels «nous pobres» o «treballadors empobrits». Insercoop se centra a intentar prevenir, a evitar que toquin fons: «Es tracta de parar la caiguda. De convèncer-los que són capaços de canviar la seva situació, el seu futur. El nou pobre està en estat de xoc pel que li ha passat. El nostre missatge és que tiraran endavant i amb ells com a protagonistes. Es tracta de persones que encara no han abaixat els braços. L’objectiu és que no arribin a identificar-se com a pobres».

En aquests casos, l’objectiu no és tant la formació. Aquest no acostuma a ser el problema. «És gent amb l’orgull tocat. No només és que no tinguin diners. Se senten humiliats, davant la seva dona o el seu marit, davant dels seus fills». L’ambient general hi influeix: «Pitjor que quedar-se sense feina és pensar que no tornaràs a tenir-ne mai».

Insercoop desenvolupa el programa Acciona’t, amb un pressupost de 150.000 euros, que aporta la Generalitat. Fa menys d’un any que està vigent, cosa que segons Orteu impedeix encara extreure’n conclusions, i inclou 180 persones. Consta de diversos tallers on s’ensenyen fórmules d’estalvi, enfocar un altre tipus de consum, descobrir trucs per passar amb menys. És formació però, com subratlla Orteu, el nucli de l’assumpte és un altre: «Necessiten gent que els escolti». I de tant en tant alguna cosa més: l’entitat ha ajudat algun dels afectats a endarrerir el desnonament del seu pis. Orteu sub-ratlla que a diferència de fa tres o quatre anys, l’entorn dels caiguts de la classe mitjana està debilitat. Això desfà a marxes forçades la xarxa familiar que abans permetia a una persona comptar amb un coixí. La velocitat a la qual un pot passar de perdre la feina a trobar-se al carrer es compta per setmanes.

I això no és fàcil: les persones que ja coneixien la pobresa estan molt més preparades per a l’adversitat que els que provenen d’un entorn amb capacitat econòmica. Els nous pobres no tenen ni idea de quin és el circuit en què poden trobar menjar o llit.

DIVERSITAT EN LA POBRESA / El dels treballadors empobrits no és l’únic col·lectiu al qual l’adversitat ha tocat sense avís previ. N’hi ha un altre que hi té similituds, tot i que també els separa una gran diferència: sí que subsisteix gràcies als subsidis. Són els nous beneficiaris de la RMI, la renda social mínima, els que es coneix com a «ocupacionals», per diferenciar-los dels tradicionals, els «socials». Sergi Pascual, responsable dels serveis d’inserció laboral a Catalunya de la Fundació IRES, recorda com a partir del 2008 van començar a arribar a l’òrbita de la RMI persones que havien perdut la feina i, després, havien consumit el subsidi d’atur. Gent que sempre havia pogut treballar. Si els nous pobres no arribaran a ser beneficiaris de la RMI és precisament perquè la irrupció del col·lectiu de desocupats sense subsidi va decidir la Generalitat a deixar aquest col·lectiu sense aquesta prestació al constatar que no en podia afrontar el cost. Pascual explica que els beneficiaris de la RMI «socials» estan cada vegada més empobrits, i que els «ocupacionals» van ingressant en el grup dels «socials».

 

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/els-caiguts-classe-mitjana-1176563

Comments are closed.

Translator

Translator by Yellingnews

Categorías

Noticias más vistas

Noticias por fecha

octubre 2019
L M X J V S D
« feb    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031