Categorized | Salud

Així opera el nou robot d’última generació del Clínic

Es tracta de la quarta versió del Da Vinci, un robot que ja estava present en quatre hospitals més de Catalunya

 

 

L’Hospital Clínic de Barcelona ha presentat aquest dilluns un nou robot d’última generació que ajudarà el centre a realitzar cirurgies gastrointestinals. Es tracta del robot Da Vinci Xi, la quarta versió d’una eina que va començar a incorporar-se fa prop de 15 anys als hospitals de tot el món per l’ajuda que representa pels professionals sanitaris. Fins ara hi havia quatre Da Vinci en hospitals de Catalunya -Bellvitge, Fundació Puigvert, Vall d’Hebron i Grup Quirón- i 24 en tot l’estat espanyol.

El robot que ha incorporat el Clínic és el primer d’aquesta quarta versió que arriba a Espanya i els dos milions d’euros que costa han sigut finançats gràcies a una donació la Fundació Privada Cellex. En roda de premsa el director del centre, Josep Maria Piqué, i el responsable del Servei de Cirurgia Gastrointestinal, Antonio de Lacy, han explicat que el nou robot permet a l’hospital situar-se com un dels socis tecnològics de l’empresa fabricant Intuitive Surgical i de la distribuïdora Palex, doncs l’equip de cirurgians del Clínic vol contribuir a introduir millores i desenvolupar versions i aplicacions futures del robot.

De fet, el centre preveu que un futur proper serà possible que el robot operi per un sol orifici gràcies a l’aplicació de la tecnologia Single Port, una de les majors especialitats del cirurgià De Lacy. De moment, el Clínic l’ha fet servir en set operacions durant l’últim mes, totes elles cirurgies del càncer de colon. En un principi s’utilitzarà específicament per operar el càncer de recte i el d’esòfag, però en un futur es podria utilitzar també en d’altres patologies. Les primers indicacions del Da Vinci eren per fer cirurgies urològiques.

Piqué ha reconegut que l’hospital ja s’havia plantejat fa dos anys incorporar un robot d’aquest tipus, però el context econòmic no ho va fer possible. Per aquesta raó, juntament amb De Lacy, s’ha mostrat molt agraït a Cellex per l’ajuda, recordant que aquest patronat ha invertit de forma desinteressada més de 50 milions d’euros en la sanitat catalana durant els últims anys.

La cirurgia robòtica augmenta la seguretat dels pacients i dels metges, doncs millora la visió dels cirurgians incorporant tres dimensions, aporta més precisió i, de retruc, això permet una recuperació més ràpida dels pacients i menys seqüeles. La versió Xi del Da Vinci, a més a més, ha millorat perquè tingui major capacitat de moviment mentre opera, i perquè es coordini amb la taula d’operacions per si és necessari moure-la.

http://www.ara.cat/premium/Aixi-dultima-generacio-incorporat-Clinic_0_1241875964.html

Leave a Reply

 

Translator

Translator by Yellingnews

Categorías

Noticias más vistas

Noticias por fecha

marzo 2020
L M X J V S D
« feb    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031