Categorized | Economia

El turisme que ve

La despesa del turista de països emergents augmenta fins a tres cops més que la de la mitjana de viatgers

Russos, brasilers i xinesos es consoliden entre els visitants més puixants i amb alt poder adquisitiu

BARCELONA

 

en la recta final de l’any, després d’un estiu rodó per al turisme local i amb molts hotels plens fins i tot els caps de setmana de tardor, el sector treu pit al constatar que va a contracorrent de la crisi i segueix batent rècords. Més enllà de les macroxifres, però, els professionals s’alegren pel perfil del visitant, ja que la puixança dels viatgers de països emergents s’està convertint en un coixí de futur en cas que la conjuntura econòmica segueixi castigant durament bona part d’Europa. Russos, brasilers, xinesos i, en menys mesura, mexicans, figuren entre les nacionalitats en auge. No només creixen (tot i que encara són poc significatius percentualment), sinó que la seva despesa a la ciutat augmenta fins al triple que la mitjana de la resta de turistes.

Viatgers asiàtics fan turisme i compres al passeig de Gràcia, ahir. DANNY CAMINAL

Es tracta d’una tendència apreciada des de fa mesos, però totalment consolidada en vista dels resultats de l’any acumulats fins al setembre. Segons les dades que amb què treballa Turisme de Barcelona, els quatre països esmentats sumen una despesa de gairebé 130 milions d’euros a la ciutat només en targetes de crèdit (sense comptabilitzar les del grup 4B). Més enllà de la xifra, destaca l’evolució, que en el cas de Rússia suposa un increment del 63,9% respecte a fa un any.

Edició Impresa

¿Això vol dir que el turista rus ja és a hores d’ara un pes pesant a Barcelona? Doncs només a efectes de caixa registradora. Numèricament (a falta de tancar l’any), seguirà sense ocupar les primeres posicions, però els 76,5 milions que han gastat a la ciutat els estan convertint en objecte de desig per a molts operadors turístics i hotels.

EXCLUSIVITAT / En superhotels de gran luxe com per exemple el Palace, encara que el seu principal segment de clients el dibuixen europeus i americans, estan observant un increment d’altres reserves, sobretot de russos, als quals consideren «bons clients, que saben el que volen, el que busquen i són molt agraïts». És més, solen decantar-se per les suites, adoren les compres i demanen serveis de transport privat, afegeixen a l’hotel. També a l’Hotel Mandarin Oriental apunten que malgrat no ser, en el seu cas, el grup que més creix, sí que destaca per «triar suites, fer una despesa molt alta i demanar productes realment molt exclusius».

En el rànquing de despeses, els brasilers també han pitjat l’accelerador. Una presència que ha estat constatada a l’Hotel Arts (juntament amb mexicans i russos), i que al Mandarin valoren com a client fàcil, en el sentit de compartir molts costums amb els barcelonins. Aquest hotel del passeig de Gràcia, en el seu segon any de vida, ja ha constatat com es doblaven els seus hostes brasilers, mexicans i indis, encara que els que més s’han disparat (el triple que un any abans) han estat els xinesos, seguits pels dels Emirats Àrabs, un grup amb necessitats més específiques respecte a menjars, neteja i costums, expliquen.

Precisament, els xinesos, amb una despesa que ha pujat un 52%, representen el mercat amb més potencial de creixement, a l’estar al marge de la crisi econòmica i començar a viatjar pel món massivament. En aquest sentit, el president de l’Associació d’Amics del Passeig de Gràcia, Lluís Sans, coincideix amb el director de l’Hotel W, Richard Brekelmans, al reclamar més connexions intercontinentals aèries. «El creixement de Barcelona és limitat» per aquest motiu, argumenta aquest últim. Mentre que Sans també lamenta públicament que la lentitud en la tramitació de visats sigui molt més greu a Espanya, cosa que afavoreix que el filó xinès s’evapori cap a altres països europeus.

En qualsevol cas, a Turisme de Barcelona veuen clar que «el comportament de les economies emergents amb el sector turístic de Barcelona està sent magnífic, clarament a l’alça». Emfatitzen que la seva despesa creix a un ritme al voltant del 50% i en alguns casos triplica el 19% que fins al setembre va créixer el conjunt del consum dels viatgers. Per al consorci, a més a més, aquests nous mercats «constitueixen una bona alternativa als tradicionals clients de la UE, ara que s’aboca a escenaris d’estancament».

MISSATGES EN RUS / Al passeig de Gràcia apunten que el cotitzat vial del luxe aglutina el 60% de les vendes a turistes de fora de la Unió Europea, i Barcelona és qui s’emporta una part més gran del pastís de tot Espanya. Això vol dir que es tracta d’un mercat al qual s’ha de mimar. Una idea que comença a estar tan clara que a El Corte Inglés ja se senten missatges per megafonia en rus.

 

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/barcelona/turisme-que-1217651

Comments are closed.

Translator

Translator by Yellingnews

Categorías

Noticias más vistas

Noticias por fecha

octubre 2019
L M X J V S D
« feb    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031