Categorized | Economia

The Washington Post: “Espanya està patint la mare de totes les bombolles immobiliàries”

Samuelson recorda que al 2006 es van començar a construir 800.000 habitatges, més que a Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit junts, i que la crisi espanyola pot colpejar l’economia mundial

Un empitjorament de la crisi que travessa actualment l’economia espanyola podria desembocar en una “depressió persistent” de l’economia mundial i tindria nombroses repercussions, segons recull un article d’opinió de Robert J. Samuelson al diari The Washington Post.

“Si la crisi d’Espanya accentua la recessió d’Europa, podria portar a tota l’economia mundial a una depressió persistent”, assegura Samuelson, un dels editors del diari, en un article on es pregunta si Espanya “caurà” i quines serien les seves conseqüències.

L’autor de l’article recorda que Grècia, Portugal i Irlanda van sucumbir a situacions similars a les que travessa Espanya i van haver de ser rescatades. No obstant això, adverteix que el problema en aquesta ocasió és que l’economia espanyola és el doble de gran que les tres juntes i que Itàlia també està en una situació “financerament precària”. “En veritat ningú té una solució clara per posar fi al malson financer d’Europa. Potser Espanya i Itàlia escaparan a la calamitat. O potser més préstecs d’últim minut comprin temps perquè la resta de l’economia mundial revisqui i tregui a Europa de l’abisme. O potser no”, assenyala. En aquest sentit, adverteix Samuelson que com més feble es torni Europa, l’economia del qual és igual de gran que la d’Estats Units, més pot arrossegar a la resta del món mitjançant tres canals: una inversió i una confiança danyades, unes menors importacions i un menor crèdit a empreses i llars.

Samuelson assenyala també que Espanya està patint el que un economista de l’Institut d’empresa Americà va denominar “la mare de totes les bombolles immobiliàries”. Així, recorda que al 2006 es van començar a construir 800.000 habitatges, més que a Alemanya, França, Itàlia i Regne Unit junts, i que un de cada vuit treballadors pertanyia al sector de la construcció, enfront del màxim d’un de cada 18 de la bombolla immobiliària d’Estats Units.

Així, afegeix que una de les causes d’aquesta situació va ser el perllongat període de baixos tipus d’interès coincidint amb la introducció de l’euro, així com l’enorme finançament concedit per les caixes d’estalvis espanyoles, controlades per governs locals i regionals interessats en el desenvolupament econòmic. Davant aquest escenari, el col·lapse de la bombolla “va paralitzar l’economia”, va deixar a les caixes amb grans pèrdues i va disparar els dèficits regionals, creant una situació “d’agonia” en la qual sorgeix el dilema entre més austeritat per a recuperar la confiança dels mercats o evitar una major recessió elevant el dèficit.

Leave a Reply

 

Translator

Translator by Yellingnews

Categorías

Noticias más vistas

Noticias por fecha

septiembre 2018
L M X J V S D
« feb    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930