Categorized | Salud

“Uns consells per cuidar el cor?, primer: sigui feliç”

Què provoca la mort sobtada?

El 88% dels casos és per causa cardíaca. I li pot passar tant a una persona que sap que té un problema cardíac com a una altra que no.
Per què succeeix?
Perquè hi apareix una fibril·lació ventricular, una arítmia. L’activitat elèctrica del cor o bé desapareix o es torna caòtica. La sang no arriba al cervell i perds els sentits en nou o deu segons. El cervell és molt sensible a la falta d’oxigen. Si en els següents entre quatre i nou minuts no rep sang, arriba la mort.
Quines són les altres causes que la provoquen?
L’hemorràgia cerebral o embòlia pulmonar massives, una ruptura de l’aorta…
La mort sobtada és inevitable?
No. I cal lluitar contra aquesta idea.
Sí, però com?
Primer hem de ser capaços d’identificar les persones que poden ser-ne víctimes, com ara les que han registrat algun cas a la seva família. Per exemple, la gent que fa vida normal i que vol córrer una marató i que sotmet el cor a un estrès formidable sense haver fet abans una exploració cardiològica. Potser tenen una petita anomalia que, amb la marató, es multiplica per mil i llavors es torna letal.
La reanimació és possible?
Sí. Amb un desfibril·lador: un xoc elèctric que fa que el cor torni a funcionar correctament.
Vostè defensa que se n’instal·lin arreu. Però jo gairebé no n’he vist.
Doncs comencen a haver-n’hi. Costa, però hi van entrant, sobretot en organismes públics, aeroports, clubs esportius i alguna empresa privada. Amb el meu germà Ramon, degà de la facultat de Medicina de la Universitat de Girona i cardiòleg, impulsem un projecte amb la Diputació i les autoritats sanitàries perquè s’instal·lin a tot el territori de Girona. Volem 750 desfibril·ladors, i ja n’hi ha 500.
Satisfet amb l’experiència?
Ja s’han salvat tres vides.
I la resta del país, què?
Impulsem un projecte perquè s’instal·lin desfibril·ladors a totes les farmàcies de Barcelona.
Perdoni, però, si vostè em dóna un desfibril·lador, m’enramparé…
No. S’engega, es posen les pales a banda i banda del pit i l’aparell ho fa tot. Si el pacient no té cap problema cardíac, no funcionarà.
A qui afecta més la mort sobtada?
Gent d’entre 45 i 65 anys que tenen un infart de miocardi.
Per què aquesta franja?
Acostuma a ser gent que ha fet esport fins als 30 anys. Es casen, deixen de fer esport. Fumen, fan vida sedentària, s’engreixen. Als 45 o als 50 anys volen cuidar-se i es compren una bicicleta…
Sembla que parli de mi!
Doncs, si abans de fer esport vostè no se sotmet a una prova cardiovascular, es posa en risc.
I si faig la prova, què sabré?
Si el seu cor està en condicions. Si el metge hi veu algun problema, li dirà quin esport pot fer i quin no. Quan es fa esport sense criteri apareixen morts sobtades als 50 anys.
Què he fer per cuidar el cor?
Primer: sigui feliç. La felicitat física i mental tenen a veure. Segon: cuidi’s. Si no fuma, el risc cau dràsticament. Tercer: mengi bé i variat, sense excessos. Quart: faci algun control periòdic de colesterol, sucre, pressió… I cinquè: faci exercici.
És que no tinc temps…
Camini mitja hora cada dia. A pas viu, no mirant aparadors. No cal córrer, però suï una mica.
Tothom ha d’anar al cardiòleg?
Tampoc. Però tothom que faci un esport amb fitxa federativa hauria de fer-se una exploració. Ara treballem amb la Secretaria General de l’Esport per estendre aquesta mesura a tots els nens i adolescents que fan esport. Detectaríem a temps els problemes grossos.

Leave a Reply

 

Translator

Translator by Yellingnews

Categorías

Noticias más vistas

Noticias por fecha

marzo 2020
L M X J V S D
« feb    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031